19 Temmuz 2013 Cuma

القرقيعان GİRGİAN



Son günlerde internette Arapça bir kelimeye sık sık rastlamaya başladım. Bu kelime: القرقيعان (el-kirkîân).  İngilizce "girgian" olarak yazılıyor.

Biraz araştırınca bu kelimenin özellikle Kuveyt ve Bahreyn gibi körfez ülkelerinde kullanıldığını öğrendim. Bizim ülkemizde bayramlarda çocukların kapı kapı dolaşıp şeker toplamasına, araplarda bu isim veriliyormuş. Tek farkı, Araplar bunu bayramda değil, Ramazan ayının 13,14 ve 15’inde yapıyorlar.

1. Aşağıdaki sitede yer alan bilgiye göre bu kelime,  geleneksel bir kelime ve “farklı şeylerin karışımı” anlamına geliyor.



2. Katar’da Garangaou, Bahreyn’de Gargaaoun,Birleşik Arap Emirliklerinde  Hag Allah olarak adlandırılıyor.


3. Wikipedia’ya göre Karkîân (قرقيعان), bazen de Gergaun veya Girgian olarak okunuyor. Özellikle Bahreyn’de kutlandığı, Şia mezhebinde önemli bir yeri olduğu belirtiliyor. Ramazan’ın 15’inin Hz. Hasan’ın doğum günü olduğu ve bu münasebetle kutlandığı belirtiliyor. Kelimenin aslının da (kurratu’l-ayn قرّة العين) kelimesinin zamanla bozulmasından ortaya çıkmış olabileceği belirtiliyor. 2. İhtimal de قَرْقَعَة (karka’a: gürültü çıkardı, şakladı) fiilinden türemiş olabileceği.


4. Son zamanlarda çıkan bir adete göre, ilkokula giden çocuğu olan aileler Girgian gününde, sınıftaki her çocuğa vermek üzere ayrı ayrı hediye paketleri satın alıyorlar. Bu paketlerin içinde  peluş oyuncak, şeker ve fındık gibi şeyler bulunuyor. Çocuklar, bu güne özel geleneksel kıyafetler giyiyorlar.
Kaynak:

                 

5. Son dönemlerde kapı kapı dolaşma adetinin yavaş yavaş, bir araya toplanıp parti yapma şekline dönüştüğü belirtiliyor. Ve girgian kelimesinin “şeker” anlamına geldiği belirtiliyor.
Kaynak:



6. Çocuklar dolaşırken maniler söylüyorlar.



7. İnstagramda rastladığım bir fotoğrafta, Boubyan isimli bankanın, müşterilerine dağıtmak üzere hazırladıkları girgianlar var.



بَدَأْنَا  تَوْزِيعَ  الْقِرْقِيعَان  عَلَى  عُمَلَاءِنَا  فِي  جَمِيعِ  الْفُرُوعِ.

Bede’nâ tevzîa’l-kirkîân alâ umelâinâ fî cemî’il-furûi.

Bütün şubelerde, müşterilerimize girgîân dağıtmaya başladık.


Banka, bu güne özel bir yarışma düzenlemiş: http://instagram.com/p/byTXZhr_7U/


8. Çocukların bu konuda söylediği şarkıyı dinlemek için tıklayın:


Videoda bu kelime girgeân olarak telaffuz edilmiş.




2 yorum: