28 Mart 2013 Perşembe

Michel Thomas metodu ile yabancı dil öğrenme:


(Mişel Tomas olarak okunur) 


(Aşağıdaki bilgileri videolardan Türkçeye çevirdim. Belki Arapça öğreten hocalarımıza veya Arapça öğrenmeye çalışan öğrencilerimize faydalı olur)

Michel Thomas, yabancı dil eğitmenidir.  Pek çok ünlüye yabancı dil öğretmiştir. Aşağıda linklerini verdiğim videolarda, akademik olarak ortalama başarıya sahip bir grup öğrenciyi almıştır.

1. bölüm

2. bölüm

3. bölüm


Onlara 5 günde Fransızca öğretecektir. Dersine başlamadan önce, ortamın sınıf gibi olmaması için yere halı yaydırmış, rahat koltuklar getirtmiştir. Öğrenciler, not tutmayacaklar, sadece dinleyip konuşacaklardır.

Öğrencilere ilk söylediği şey:

1. Çok önemli, temel bir kural koyacağım. Bu kural : Asla hatırlayıp-hatırlamama konusunu dert edinmeyin. Hiç bir şeyi hatırlamaya çalışmayın.

Thomas her şeyi, küçük parçalara bölerek, adım adım öğrencinin anlamasını sağlıyor.

“Bu rahat” ifadesini öğretmek için, önce “bu” kelimesini veriyor. Sonra,  Fransızca “rahat” kelimesinin, İngilizce “rahat” kelimesiyle benzerliğini söylüyor.

Bu şekilde ufak birimler, adım adım anlaşılıyor, daha sonra cümlelerin anlaşılmasına doğru bir yol takip ediyor. Kalıplar ezberlenmiyor. Bu önemli.

Diyor ki:
“Öğrenmek, bilme olmalıdır. Öğrenmek, anlamaya dayalı olmalıdır. Bildiğinizi unutmazsınız. Dersten çıktığınızda alıştırma yapmaya çalışmayın, ezberlemeyin, gözden geçirmeyin, kendiniz test etmeyin. Neler hatırlayabildiğinizi göreyim”.

Thomas, iletişime dair bilgilerini 2. Dünya savaşı sırasında edinmiş. Önemli top secret alman belgelerini muhafaza etmekle sorumluymuş. Fransaya kaçmış. Oradan Amerikaya gidip, Amerikan ordusuna katılmış. İstihbarat okuluna (Counter intelligence school) 1945 yılında girmiş. Almanca, İngilizce, Fransızca, Slav dilleri ve İtalyanca biliyormuş. Şiddete başvurmadan mahkumları konuşturup bilgi edinmesiyle meşhur olmuş.

Amerikadan döndükten sonra sanatçıların öğretmeni olarak tanınmış. Grace Kelly’e Fransızca öğretmiş.

İlk derslerde bazı el hareketleriyle, bazı kelimeleri anlatıyor ama daha sonraki derslerde bunu kesiyor. Çünkü öğrencilerin herhangi bir harekete veya öğretmene bağımlı kalmasını istemiyor.

Thomas dilin merkezi yapısını alıyor ve onun bileşenlerinin birbiriyle ilişkilerini gösteriyor. Böylece her şey basitleşiyor. Sonra her parçayı tekrar bir araya getiriyor.

Onun metodu bir okulda denenmiş. Başarılı olmuş.
Thomas, bir dilin tüm yapısını 8 ayda öğretiyor.

Ama başkalarıyla paylaşmadığı bir sırrı var. Bu yüzden öğrencilere not tutturmuyor. Kendi de bu konuda yazı yazmamış. Bu yüzden kasetlerden oluşan bir kurs tasarlamış. Bu kasetler de sadece okulda dinleniyor. Okul dışında dinlenmiyor. Ödev vermiyor. Maalesef kendisi şu an hayatta değil, sırrını da kendisi ile beraber mezara götürmüş.

5. gün sonunda, Fransızca öğrenmeye çalışan grubun ne kadar ilerleme gösterdiği başka bir öğretmen tarafından denetleniyor. Sonuç, etkileyici bulunuyor.

Öğrencilerden birisi: “Beş günde, 5 yılda okulda öğrendiğim kadar şey öğrendim” diyor. “Kaybolma duygusu yaşamanıza izin vermiyor. Bir kelimeye takıldıysanız, sizi alıp en başa götürüyor. Adeta  - a - b - c- diyen bir bebekmişsiniz gibi. Önce İngilizcesini hızlı söylüyor. Sonra onu parçalarına ayırıyor. Bu şekilde çeviri yapıyor.


Kendisi hakkında ayrıntılı bilgi için:




Arapça ile ilgili de bir set hazırlamış. İnternette bulmuştum, maalesef fasih değil. Mısır lehçesi ile hazırlanmış. Torrent programlarında aratabilirsiniz.



2 yorum: