20 Aralık 2012 Perşembe

ANTİKACI - 1 أثر قديم - تحفة أثرية - آثار


 7 Aralık 2012 tarihinde Üsküdar’a indim. Mimar Sinan Mahallesi’nde, Üsküdar belediye binasının arkasında kalan Bulgurlu Mescit sokağı civarında eskiciler ve antika eşya satan dükkanlar vardır. Büyükhamam sokağında bulunan Kıroğlu Han’daki antikacılar çarşısına girmeyip onu sağınıza alıp devam ettiğinizde solda 2. el eşya satan dükkanlar göreceksiniz. Uğur bey’in işlettiği dükkan da bu dükkanlardan biri. Dükkan üç katlı. Bodrum atölye olarak kullanılıyor.
Uğur Bey, Pazar günleri Etiler tarafında kurulan antika pazarında ve Ankara’da her ayın ilk pazarı, Ayrancı Pazarı’nda kurulan Antika pazarında tezgah açıyor. Uğur Bey’in yanında çalışan bir ustadan bahsetmek istiyorum size.

Adı Selami olan bu usta, çekirdekten yetişme bir marangoz. Babası: Mehmet Selahaddin Bey de kendisi gibi marangozmuş. Baba Mehmet Selahaddin Bey, babasını savaşta kaybetmiş, annesi de ufak yaşta ölmüş, kendisini dayıları ve amcaları büyütmüş. Zor şartlar altında okuyamayıp, çıraklığa başlamış. Eskiden marangozluk alanında ermeni ustalar söz sahibi imiş. Meslek sırlarını da kolay kolay kimseye öğretmezlermiş. İşte Selahattin Usta, onların yanında çalışa çalışa mesleğin tüm inceliklerine vakıf olmuş. Evlenmiş, 2 kızı ve bir oğlu olmuş. Oğlu Selami’ye de bildiklerini öğretmiş.

Selami usta, şimdi 65 yaşında, çalıştığı Üsküdar’daki bu dükkanda eski mobilyalara yeniden hayat veriyor. Geçtiğimiz senelerde İstanbul'un Fatih ilçesinde açtığı atölyesini, eleman yokluğundan kapatmak zorunda kalmış.

 Gençlerin bu mesleğe ilgisiz kaldıklarını söylüyor.
Dükkana tamir için getirilen eski bir telefon santralini, çalışma masası ve kütüphaneye dönüştürüyor. Eski sinemalardan sökülen tahta koltuklar, teknelerde kullanılabilecek koltuklara dönüşüyor. Bacağı kırık komodin, antre oturma grubuna monte ediliyor. Eski dikiş makinesi konsolu, masaya dönüştürülüyor. Hepsi birbirinden orijinal bu parçaları kaçırmayın, mutlaka gidip kendi gözlerinizle görün. Orijinal ürünler arayan bir iç mimarın kesinlikle ziyaret etmesi gereken bir dükkan. Tik ağacından yapılmış dolaba bayıldım.

Bu alanda hayatta kalan son birkaç ustadan biri olan Selami Usta gibi değerlerimizin keşke kıymeti bilinse, konu ile ilgili meslek yüksek okullarında misafir edilip, bilgisini gençlerle paylaşma fırsatı tanınsa. Bu alanda yapılacak bir belgesele konuk olsa da, kendisi vefat etmeden, meslek sırları kayıt altına alınsa.

Günümüzde kullandığımız fabrikasyon mobilyaların ham ağaçtan değil, suntadan üretildiğini söylüyor. Doğru dürüst çivi bile çakılamayan suntadan üretilen bu mobilyaları aldınız diyelim. Taşınmanız gerektiğinde mobilyayı sökünce, zaten sağlam olmayan malzeme rezil olup gidiyor. Sadece görüntüsü güzel ama, yıllarca kullanılabilecek bir ürün değil. Oysa dükkandaki, ham ağaçtan yapılan antika ürünlerden biri 200 yıllık idi, taş gibi sapasağlamdı.

Eğer evinizde ata yadigarı bir mobilyanız varsa, sağı solu kırık dökük ise, sakın atmayın. Yenilenen antika bir çalışma masası 4 bin lira edebiliyor. Getirin ustaya, tamir etsin.


To see Antiques & Objects in Turkey, İstanbul (at Anatolian side of it, at Üsküdar) visit the craftsman (carpenter) Selami Usta, who repairs old, vintage and antique furnitures and reshapes them as you will see in the photos.
Drawers, chairs, old mechanics, tables, clocks, library, dresser etc.







Bakır sini: (copper tray)




Altta: Bacağı kırık komodin, beyaz antre oturma grubuna monte edilmiş.

Eski buzdolabı, air brush tekniği ile boyanarak elbise dolabı haline getirilmiş. Bir genç odasında yerini almayı bekliyor.



 Porselen biblo (porcelain object):




Eski ahşap sinema koltuğu yenilenmiş, bir tekneye monte edilmeyi bekliyor.






Bu dolabın içerisine ışık tesisatı döşenerek daha işlevsel hale getirilmiş.





Antika radyo:






Eski bir telefon santralinin arka kısmı kesilerek, raf olacak şekilde yeniden üste eklenmiş. Ve çalışma masası ile kütüphaneye dönüştürülmüş.






Pirinç köşe rafları:







Çok hoş bir yatak başı, komodinleri ve yeşil çini bir soba (ceramic stove) :





Elde yapılmış altın işlemeli örtü (hand made golden embroidery):




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder