27 Kasım 2012 Salı

Çeviride yerelleştirme ve The Simpsons




The Simpsons adlı çizgi film, baba Homer, anne Marge ve Bart adlı oğlanla, Lisa ve Maggie adındaki kızlardan oluşan orta halli bir Amerikan ailesinin hayatını anlatan 1989 yılı yapımı çizgi dizidir.


Peki bu çizgi film The Simpsons  سيمبسون, bir arap kanalında yayınlanırsa ne olur? Çeviribilimde yerelleştirme denilen şey devreye girer ve Amerikan kültürüne ait unsurlar, arap kültürüne ait unsurlarla değiştirilir. İşte arap kanalı mbc, bu çizgi filmi yayınlarken adını değiştirerek آل شَمْشُون  Âl-şamşûn (Şamşun ailesi) The Shamshoons yapmış.
Sadece çizgi filmin dilinin Arapçaya çevrilmesi yetmemiş. Çünkü çizgi filmdeki karakterler yahudi, hindu ve hristiyan. Evin babasının Homer olan adı Ömer (عمر) olarak, evin annesi Marge’ın adı Muna (منى) olarak, evin oğlu’nun Bart olan adı Bedr (بدر) olarak, evin kızı Lisa’nın adı Bîse (بِيسَة ) olarak değiştirilmiş. 
Baş karakter Homer’ın içtiği Duff birası, soda ile değiştirilmiş. Donuts isimli tatlı, kek olarak değiştirilmiş. Homer’in domuz ürünü yediği sahne silinmiş.  Kilise’de geçen sahneler, camide; birahane’de geçen sahneler kafe’de olarak çevrilmiş.
The Simpsons adlı çizgi filmin executive producer’i  (yapımcısı) Al Jean, bu yapılan değişikliklerden sonra, Simpsonların artık Simpson’lar olmadığını söylüyor. Ona göre bira içmeyen, domuz eti yemeyen Homer, Homer olamaz.
İlk olarak Ekim 2005’de ekranda yayınlanan The Shamshoons, başlangıçta 52 bölümünün yayınlanacağı söylenmesine rağmen 34 bölümden sonra gösterimden kaldırılmış. Bütün yerelleştirme çabalarından sonra ortaya çıkan ve ne Amerikan ne arap olan bir garabeti seyirciler tutmamış. Dizinin tutmamasının bir sebebi de arap ülkelerinde uydu kanallarının çok seyredilmesi ve seyircilerin The Simpsons’ın orijinal versiyonunu zaten izliyor olabilmeleri.
Bazı Araplar da, amerikalıların tamamen farklı bir kültüre sahip olduklarını söylüyor.

*********************************************
Bu yazı abc news washington’un haber videosuna dayanarak hazırlanmıştır.


Videoyu izlemek için tıklayın:

Çizgi filmin tanıtım videosu



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder