12 Temmuz 2014 Cumartesi

Arapça Levantin lehçesi örneği dizi





Arapça’yı fasih olarak orta düzeyde öğrenmiş iseniz, artık lehçelere de biraz aşina olmanızı tavsiye ederim. Bir müddet bu tarz yayınları izlerseniz, kulağınız alışacaktır. Sürekli Arapça çizgi film veya haber izlemekten bıktıysanız, seyrettiğiniz şeyleri çeşitlendirmekte fayda var. Bu, monotonluğu da kıracaktır.

Bugün size Levantin lehçesi için (özellikle Lübnan civarında konuşulan) bir kaynak tanıtacağım:

Bir Hollywood filmi olan (Unfaithful: Sadakatsiz) i alarak Arapça versiyonunu çekmişler.

Hollywood versiyonunda (2002 yılı yapımı) başrollerini Richard Gere, Diane Lane ve Olivier Martinez oynuyor. Arapça versiyonunu 2014 yılında, dizi olarak çekip, Ramazan ayında gösterime sokmuşlar.

Dizinin Arapça ismi (لو : Lev), Lübnan yapımı. Bu yüzden dizide kullanılan dil de Arapçanın Levantin lehçesi.

Başrollerini  (عابد فهد Koca rolünde, aslen Suriyeli) (يوسف الخال Ressam rolünde) (نادين نجيم Nadine Njeim) oynuyor. (Nadine Njeim) 2007 yılında güzellik yarışmasında Miss Lebanon seçilmiş bir aktris.

Dizinin konusu: 

Leyla evlidir, bir kızı vardır. Kumarbaz annesi devamlı Leyla’dan para almaktadır. Kocası yoğun iş hayatından dolayı Leyla’ya fazla vakit ayıramaz. Aslında bir modacı olan Leyla, evlenirken işi bırakacağına dair kocasıyla anlaşmıştır. Hayatının gidişatından pek memnun değildir. Tesadüfen bir ressamla tanışır. Cad isimli bu ressam aynı zamanda üniversitede de ders vermektedir. Motosiklet kullanan sportif bir tiptir. Leyla Cad’la yakınlaşır, kocasına ihanet eder. Bu ikili yaşam onu daha da mutsuz eder.

İlk 6 bölümde yaşananlar aşağı yukarı böyle. 

Filmin arka fonunda çalan müzik hoş. Bir Arap yapımına göre dizi oldukça iyi. Çünkü çekimleri, neredeyse yabancı versiyonunun  tıpatıp kopyası gibi.

Dizinin linki:




Dizi tv’de gösterildikçe bu siteye yüklendiği için şu anda sitede 13 bölüm var. Yenileri ekleniyor.

Dizinin jenerik müziği, Elissa isimli şarkıcının:






Hiç yorum yok:

Yorum Gönder