5 Ekim 2012 Cuma

DARÜŞŞAFAKA


İstanbul’un Fatih ilçesinde, Fatih Camii’ne çıkan Darüşşafaka caddesinde bulunan Darüşşafaka Lisesi,  1868 yılında Sultan Abdülaziz’in bağışıyla alınan arsaya inşa edilmiştir.  Binayı İtalyan mimar Barironi tasarlamış, planını mimar Ohannes Balyan çizmiştir. 1873 yılında okulda eğitime başlanmıştır. Babası hayatta olmayan fakir çocukları okuttuğu için, okula Darüşşafaka adı verilmiştir.

Okula adını veren Arapça kelimeler:


Ev, bina, mesken, yurt

Dâr

دَار

…-e acıdı, şefkat gösterdi

Şafaka alâ

شَفَقَ عَلَى...

Acıma, şefkat, merhamet

Şafaka

شَفَـقَـة

Şefkat yurdu, şefkat yuvası

Dâru’ş-şafaka

دَارُ الشَّفَـقَة


1994 yılına dek bu binada eğitim sürmüş daha sonra öğrenciler başka kampüse taşınmıştır. Fatih’teki 120 yıllık bina boşaltılarak Ziraat Bankası’na satılmıştır. Bina 15 yıl kadar boş kalmıştır.

Binanın değerlendirilmesi ve Anadolu İmam Hatip Lisesi olarak açılması planlanmış, Maliye Bakanlığı ile yazışılarak Darüşşafaka binalarının Milli Eğitim Bakanlığı’na tahsisi yapılmıştır. Bu imam hatibin, yabancı uyruklu öğrencilere yönelik program uygulaması ve pansiyonlu İstanbul Fatih Sultan Mehmet Anadolu İmam Hatip Lisesi olması ve okulda gerekli onarım yapıldıktan sonra eğitime başlanması uygun görülmüştür. 2008 yılında tadilata başlanmıştır.

Okulun 5 Ekim 2012 tarihinde çektiğim fotoğrafları:





Kaynaklar:

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder