2 Eylül 2013 Pazartesi

"ARAPÇAYI SEVİYORUM" ADLI DİL SETİNİN TANITIMI:




Bugün sizlere yeni basılan bir arapça eğitim setini tanıtacağım. “Yeni başlayanlar için uygulamalarla Arapça öğretimi” ( Uhibbu’l-lugate’l-arabiyyete: Arapçayı seviyorum (أحب اللغة العربية adlı bu seri, üç kitaptan oluşuyor.

Bu set, Basma Serafi ( بسمة صيرفي ) tarafından yazılmış. Cantaş Yayınevi tarafından basılmış.

Arapça öğretimine yeni başlayanlar için pratik ağırlıklı olarak hazırlanmış. Hazırlanırken MEB Arapça dil eğitimi programları dikkate alınmaya çalışılmış.

1. kitap: başlangıç (basılı)
2. kitap: pratik (basılı)
3. kitap: gramer olarak tasarlanmış. (daha basılmadı)

Halihazırda kitaplara ait cd çalışması yapılmaktadır.

Kendi gözlemlerim:

Olumlu yönleri: Kitaplarda bol miktarda renkli resme yer verilmiş. Kitap kısmen harekeli. Ünitelerde: bir metin ve metinle ilgili soru cevap, boşluk doldurma, resimleri eşleştirme gibi alıştırmalar var. Sonda sözlükçe kısmı bulunuyor. 

İkinci kitapta: aile, ev, öğretmen, 5 duyu, yiyecekler, trafik, hayvanlar, kutlamalar, tabiat, hava durumu, tatil, çevre, resim sergisi, müze, saatler, çarşı, telefon konuşması, düğün gibi farklı konular var. 

Kitap yazarının Arap oluşu, cümlelerin orjinal Arapça oluşunu sağlamış. Türkler tarafından yazılmış diğer kitaplarda gördüğümüz ve Türk Arapçası diye tabir ettiğimiz suni dilli cümlelere rastlamıyoruz.


Olumsuz yönleri: Yeni basıldığı için tashihi tam oturmamış, hareke hataları sıkça yapılmış. Sözlük kısmı hariç, diğer bölümlerde Türkçe’ye hiç yer verilmediği için, Arapça’ya yeni başlayan kişilerin, öğretmen yardımı olmadan kitabı kendi başlarına kullanmaları zor.  

2. Kitabın sonlarına doğru metinler yaklaşık 2 sayfa, bir metinde 27-28 civarında yeni kelime var. Ünite metinleri kısa tutulup, bilinmeyen kelime sayısı daha az olmalı.


Bilgi için:
(Arapçayı seviyorum) adlı set:










İkinci kitabın fihristinden görüntüler:






Hiç yorum yok:

Yorum Gönder