28 Temmuz 2012 Cumartesi

KENYA VE SWAHİLİ DİLİ




Arapça ile ilgili bir blogda, bir Afrika dilinin ne işi olduğunu merak edebilirsiniz. Sebebi, bu dilin Arapça ve yerli dili Bantu’nun bir karışımı olması. Ben de bunu daha önce bilmiyordum. Oğlumun Kenya’da, Nairobi Safari Walk adlı parkta çektiği fotoğraflara bakarken birden bir resim dikkatimi çekti. Bir tabelanın üzerinde, clasroom kelimesinin karşılığı olarak, Arapça (okul) anlamına gelen ( مَدْرَسَة)  medrase kelimesinin farklı okunuşu (MADARASA) yazıyordu. Bunun üzerinde internette biraz araştırma yaptım. İşte o resim ve internette bulduklarım:






Kenya, Hint Okyanusu'na kıyısı olan bir doğu Afrika ülkesidir. Güneyinde Tanzanya, batısında Uganda, kuzeybatısında Güney Sudan, kuzeyinde Etiyopya ve doğusunda Somali ile komşudur. Başkenti Nairobi'dir. Kenya’nın resmi dili Swahili’dir.
M.Ö. 2000'lerde Kuzey Afrika'dan göç eden halklar Kenya'da yerleşmiştir. M.S. 1. yüzyılda Arap tüccarları Kenya sahillerine ticari ziyaretler yapmış, M.S. 8. yüzyılda Kenya sahillerindeki Arap ve Fars yerleşimleri giderek çoğalmıştır. M.S. 10. yüzyılda bu gün Kenya nüfusunun dörtte üçünü oluşturan Nilotic ve Bantu halkları Kenya'ya göç etmiştir. Bu yıllarda Swahili dili meydana gelmiştir. Swahili: bir çok Arapça kelime içeren bir Bantu lisanıdır.
Swahili veya asıl adıyla Kiswahili, Doğu Afrika'da kullanılan bir dildir. Tanzanya, Kenya, Uganda ve Afrika Birliği'nde resmi dil olan Swahili, günümüzde yaklaşık 80 milyon insan tarafından konuşulmaktadır. 



Swahili (sevâhiliyy سَوَاحِلِيٌّ) kelimesinin kökeni: 


Sahil, kıyı

Sâhil

سَاحِلٌ

Sahiller, kıyılar

Sevâhil

سَوَاحِلُ

Kıyıda sahilde yaşayan / Savahili lisanı

Sevâhile

سَوَاحِلَةٌ


Bu bağlamda Swahili ismi, Doğu Afrika sahillerindeki halkların konuştuğu dili ifade etmektedir.

Arapça’dan bildiğim kelimelere benzer şeyler bulmak için baktığım aşağıdaki sitedeki testte, bu dili hiç bilmememe rağmen 6 sorunun üçünü doğru cevapladım:)


Siz de kendinizi test edin bakalım, kaç alacaksınız?


Wikipedia’da yazan, Swahili dilindeki bazı Arapça kelimeler:

(Merhaba – Salam, Marahaba),
(Teşekkürler - Shukrani, ahsante sana),
(Kalem – Kalamu),
(Kâğıt –Karatasi) ,
(Türkiye – Uturuki),
(Arkadaş – Rafiki),
(Asker – Asgari),
(Gökyüzü – Sama)


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder