20 Kasım 2014 Perşembe

BEŞ KIRIK KAMERA






خَمْسُ كَامِيرَات مُحَطَّمَة

Hamsu kâmîrât muhattame

Beş kırık kamera


Filistinli Emad Burnat (عماد برناط ) ve İsrailli Guy Davidi’nin ( جاي دافيدي) eseri olan “Beş Kırık Kamera” adlı film, Filistin’in Bil’in (بلعين) köyünde yaşayan Emad Burnat'ın   çatışmalarda kırıldıktan sonra, yenilerini almak zorunda kaldığı 5 kamerasının hikayesini anlatıyor.

Film daha önce TRT de gösterildi. 2012 TRT Belgesel Ödülleri’nin açılış filmi oldu. Şu ana kadar üç ödüle layık görülen film, 85. Akademi Ödülleri’ne belgesel dalında aday olan filmler listesinde yerini aldı. Ve Birleşmiş Milletler’de de gösterildi. Filmin çekimi 6 yıldan fazla sürdü.
En iyi belgesel dalında Oscar’a aday gösterilen filmin ödül töreni için Amerika’ya giden Emad’in havalanında yaşadıkları:




Eşi ve oğluyla Oscar töreninde:


Filmin konusu:


Köylülerin zeytin bahçelerinin yarısı,  bir gün İsrail askerlerince gasp edilir. Ve İsrailliler için toplu konutlar yapılır. Köylülerin eylemlerini engellemek için de araya demir teller gerilir. Bahçelerinin bir kısmı öbür tarafta kalan vatandaşlar, bıkmadan usanmadan haklarını ararlar. Tüfeğe, mermiye, tutuklanmalara rağmen zerre kadar korkmayan bu insanların mücadelesini izlemek için aşağıdaki linklere buyrun:




Türkçe dublajlı:


Arapça dublajlı, İngilizce altyazılı:







Hiç yorum yok:

Yorum Gönder