28 Ağustos 2014 Perşembe

HAZAR EĞİTİM KÜLTÜR VE DAYANIŞMA DERNEĞİ SİNEMA GÜNLERİ




Geçenlerde can sıkıcı bir olay yaşadım. Geçen sene evimizin yakınındaki parka 4 adet ıhlamur fidanı dikmiştik. Yaz sıcaklarında bidon bidon su taşıyıp hayatta tutmaya çalıştık. Maalesef bir tanesi, çocuklar tarafından kırıldı. Geçen hafta parkta düzenleme çalışması başlatılmış. Parka mini buldozer sokulmuş. Ektiğimiz bir fidan kökünden sökülmüş. Adamlara sorduğumda: Biz yapmadık, dünkü işçiler yapmış, zaten buraya başka ağaçlar ekeceğiz gene, dediler. Bir fidanın ne zorluklarla büyüdüğünden habersizdiler. Bir bebeği öldürüp, nasılsa başkası doğar, demek gibi bir saçmalık.

Rica minnet fidanı başka yere ektirdim. Ama maalesef kökleri hasar gördüğü için kurudu. 4 fidandan geriye sadece bir adet kaldı. Bu olayın üstüne, ağaç kıyımı ile alakalı bir film seyrettim.

Arkadaşım kışın bir derneğin seminerlerine katılıyordu. Bu dernek, her hafta ücretsiz sinema günleri düzenliyormuş. Film bitince, konu hakkında seyirciler yorum yapıyorlar. Bugün (27 Ağustos 2014’de saat 18.00 da)  Yönetmenliğini Marshall Curry’nin yaptığı,  If a tree falls: a story of the earth liberation front (Eğer bir ağaç devrilirse: Yeryüzü Özgürlük Cephesi’nin hikayesi) adlı filmin gösterimine katıldım.

Amerika’da ağaç kesimine tepki olarak başlayan gösterilerin zamanla kundaklama olaylarına doğru gidişatını ve olayların hükümetçe terör kategorisine sokulmasını anlatan güzel bir belgeseldi. 

İnternette filmin İngilizce dublajlı, İtalyanca altyazılı olanını buldum. Belki Türkçe altyazılısı da vardır.




Filmin adını internette Arapça’ya şöyle çevirmişler:


إذَا سَقَطَتْ شَجَرَة: قِصّة لِجَبْهَةِ تَحْرِيرِ الْأَرْضِ

İzâ sakatat şecera: kıssa li cebheti tahrîri’l-ard

Eğer bir ağaç devrilirse: Yeryüzü Özgürlük Cephesi’nin hikayesi


Filmi seyrettiğimiz dernek binası Üsküdar’da.



Bina eskiden Fransız mektebi olarak kullanılıyormuş. Kazasker Şeyhülislam Feyzullah Efendi (1639 - 1703) tarafından satın alınmış. İlim ve sanat işlerinde kullanılması için vakıf olarak bağışlanmış. Dernek yetkilisinin söylediğine göre o zamandan beri kullanılmamış. 




Geçenlerde Üsküdar Belediyesi tarafından restore edilerek derneğe kiralanmış. Dernek de içerisini zevkle döşemiş.

 Alt katta iki adet konferans salonu, bir çocuk oyun odası, mutfak var. 





Üst katta idarecinin odası, kütüphane ve misafirler için şark köşesi var. 








Arka bahçede minik bir süs havuzu ve binaya ait şapel (ibadethane) var. Şapel de restore edilecekmiş. Dikkatli bakınca duvarda haç çizimi ve renkli süslemeler görülebiliyor.



Şapel:




Binanın dışı taş, içi ahşap





Hiç yorum yok:

Yorum Gönder