6 Mart 2022 Pazar

ŞANTİYE GEZİLERİM 1: CASA BOTTER (Botter apartmanı, Botter Han) (bölüm 1)

 


İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin Miras isimli departmanı, tarihi eserleri restore ederek yeniden kullanıma açıyor ve şehre kazandırıyor. Bu restorasyonları yaparken de isteyen vatandaşların gezmesi sağlanıyor. 08.02.2022 tarihinde İBB tarafından restorasyon çalışması başlatılarak Casa Botter ismiyle tasarım merkezine dönüştürülmesi planlanmış.

Bunu öğrenince hemen birine katılmak için başvurdum. Katılacağınız günü seçiyorsunuz, size maille dönüş yapıyorlar.

Kayıt için Google a : (İBB Miras Şantiye Gezisi Başvuru Formu) yazın. Ya da instagramda ibb miras hesabının profilindeki linki tıklayın.

Aslında Sen Piyer Han gezisine başvurmuştum ama program değişmiş. Daha önceden gezmek istediğim ama kapalı olan Casa Botter olarak bilinen yapının gezdirilecek olması benim için çok güzel bir sürpriz oldu.

Bina, İstiklal caddesinde 235 numaralı bina, İsveç konsolosluğunun sol tarafında kalıyor. Mimar Raimondo d’Aronco tarafından, Sultan II. Abdülhamit’in resmi terzisi Hollandalı Jean Botter için1900-1901 yılları civarı inşa edilmiş. Giriş katı, "Botter Moda Evi" adıyla Türkiye'nin ilk modaevi olarak kullanılmış.  Camlardaki perforje demirlerden birinin elbise askısı şeklinde olması da bu yüzden.  Bodrum katın duvarları kırmızı tuğlalıydı. Merdivenleri çıkarken gül desenli pencereler, demirden aydınlatma demirleri, güzel bir asansör, yer yer ahşap ve tuğla tavanları ile görmeniz gereken Art Nouveau tarzında inşa edilmiş bir eser. Duvarlara o dönemin Fransızca gazeteleri yapıştırılmış. Üst katlardan biri hizmetlilere ayrılmış. Rutubetten tavan, duvar ve kapı boyaları kalkmış. Metaller paslanmış. Bu hali bile çok güzeldi. Aydınlatmalar çalışmadığından bazı bölümlerin karanlık olması ve hızlı gezmemiz sebebiyle düzgün fotoğraf çekmek zordu.

Belediyeden görevlilerin anlatımı eşliğindeki gezim yaklaşık yarım saat sürdü. Teras kapalıydı gezemedik ama üst katlardan da deniz manzarası görülüyordu.

Bol bol fotoğraf çektim. Restorasyondan sonra pek çok şey, artık eskisi gibi olmayacak, geleceğe biraz hatıra kalsın istedim.

Daha geniş bilgi:

https://www.cumhuriyet.com.tr/kultur-sanat/peranin-siyah-incisi-casa-botter-ibb-miras-tarafindan-restore-edilecek-1906358

https://kulturenvanteri.com/yer/botter-apartmani/#16/41.029263/28.975372







































Fotoğrafların devamı 2. ve 3. bölümde

Not: fotoğraflarım telif hakkı içerir.

Botter apartmanı ile ilgili 06.03.2022 tarihli 3 post yayınladım. Hepsine bakın. Resimlerin üzerine  tıklayarak büyük hallerini inceleyin.

 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder