11 Haziran 2020 Perşembe

Arapça eğitici oyunlar - oyuncaklar




Hanna Lenda, Fransız ve Macar asıllı bir tasarımcı. Kocası Tunusluymuş. Fransa’da yaşıyorlarmış. Oğulları Adem’e arapça öğretmek istemişler. Ona İngilizce, Macarca, Fransızca ve Arapça çocuk kitapları ve oyunları almaya başlamışlar. Ama arapça kitapların ötekiler kadar güzel olmadığını görmüşler. Bu yüzden 2016 yılında Fransa’da Daradam şirketini kurmuşlar. ( دَار أدم Anlamı: Adem’in evi)

Hanna Lenda, Arapça eğitici oyunlar ve oyuncaklar üretmiş. Tasarım sürecinde, Arapça öğretmenleriyle röportaj yapmış. Öğretmenler, diğer dillerdeki öğretmenlerin daha fazla kaynağa sahip olduklarını ve Arapça öğretmenleri için varolan sınırlı seçeneklerin eğlenceli olmadığını söylemişler.

Böylece Hanna Lenda basit, eğitici ve eğlenceli masa ve kart oyunları yapmaya başlamış.


Hala Gharib ise bir çevirmen. 2019 yılında İngiltere’de Alaabi  adlı şirketi kurmuş. (arapçaأَلْعَابِي  el’abî : oyuncaklarım demek) . Çocuklara arapça öğreten oyuncaklar üretmiş.

Bayanların her ikisi de kendi çocuklarına arapça öğretmek istemiş ama yeterli ve eğlenceli materyaller bulamamışlar. Şirketlerini kurma sebebi buymuş.

Sonradan iki firma ortak çalışmaya başlamış ve Daradam by Alaabi adını almış.

Hazırladıkları bazı ürünler:


ARABICUBES, arapça alfabe blokları: arapça harflerin ayrı ve bitişik yazılışlarını öğretiyor.





ARABICOUPLES, ülkelerine göre geleneksel arap kıyafetleri giymiş çiftlerin resimlerini ve ülke isimlerini içeren bir kart oyunu.


CHKOBBA KIDS:  üzerinde arapça ve latince rakamlarla arap mozaik desenlerini içeriyor. Geleneksel bir Tunus oyunundan esinlenmiş. Amaç maksimum puan elde etmek, kartları almak ve 10'a kadar sayıları toplamak.


ARABICITY, geleneksel Arap mimari mirasını vurgulayan, ahşap karelerden oluşan bir hafıza oyunu. Karelerin üzerinde bulunan bir düzine mimari anıt, Tunuslu genç illüstratör ve çizgi roman sanatçısı Noha Habaieb tarafından tasarlanmış.
Fas’ın Chefchaouen şehri, Beyrut’un Sursock Muzesi, Petra şehri çizimleri yapılan yerler arasında.





VOKALİMAT: kelimeleri, eril ve dişil sıfatları öğreten oyun. Beyrut Üniversitesinde Arapça profesörü olan Catherine Pinon tarafından tasarlanmış.




İnşallah bu tanıtım yazım, yayınevlerine ilham olur ve bizim ülkemizde de bu tür eğlenceli Arapça materyallerin sayısı artar.

Tanıtım videosu:


Web sayfası:








1 yorum:

  1. http://pauctle.com/artr/hangman/ çok gelişmiş değil ama kelime öğrenmek için kullanılabilir.

    YanıtlaSil