29 Mayıs 2020 Cuma

Kevser Azîmî kimdir ?




                                           Kevser Azîmî  كوثر عظيمي



Bugün size Kevser Azimi’yi, Cezayirli genç bir romancıyı tanıtmak istiyorum. Genelde Arap edebiyatı, özelde Cezayir edebiyatı çalışmak isteyen genç akademisyenlere katkısı olur.

Yazarın adı Kevser ama ismi Latin harfleriyle yazılınca “Kaouther Adimi” haline dönüşmüş.   

Hayatı :
1986 yılında Cezayir’de doğdu. Babası akademisyen ve siyasetçi olan Ahmet Azimi’dir. Kevser Azîmî çocukluk yıllarını Fransa’nın Grenoble kentinde geçirdi.  Çağdaş edebiyat ve insan kaynakları idaresi okudu. 1996’da Cezayir’e döndüklerinde iç savaşın şiddetine, acılarına tanık olarak kendi hikâyelerini yazmaya başladı. Cezayir Üniversitesi’nde modern edebiyat okurken Fransız Enstitüsü tarafından genç yazarlar için düzenlenen bir hikâye yarışmasına katıldı. Gönderdiği kısa öykü jürinin dikkatini çekti ve ödül seçkisinde yer aldı. Bu yarışma sayesinde, önce Muret’e, sonra Toulouse’a ve nihayet Paris’e davet edildi. 2009’da ilk romanı ‘L’envers des autres’i yazdı.  Aynı yıl Cezayir’den ayrılarak Paris’e yerleşti.  İlk romanı 2011 yılında Actes Sud yayınevi tarafından yayımlandı.  L’Envers des autres  ile Le prix de la Vocation ödülünü aldı. İkinci romanı ‘Cebimdeki Taşlar’, 2015’te yayımlandı.  Zenginliklerimiz adlı romanı, 2017 yılında Renaudot liseli öğrenciler ödülünü aldı.  Halihazırda çalışmalarını Paris’te sürdürmektedir.

Eserleri:

1)   Zenginliklerimiz: (2017) Bu eser رِينودو   Renaudot ödülünü aldı. Goncourt ödülüne aday oldu.

Kitabın diğer dillerdeki adı:

(َثَرَاؤُنَا arapça) (A bookshop in Algiers: ingilizce)  
 (Nos richesses: fransızca) (Nuestras riquezas : ispanyolca) (As verdadeiras riquezas : portekizce) (La libreria della rue Charras: italyanca) (ΤΑ ΠΛΟΥΤΗ ΜΑΣ: Yunanca) (was uns kostbar ist- unsere wahren schätze: almanca)

Kitabın kahramanları Abdullah, Riyad ve Edmond Charlot’tur.  Kitapta bir yayınevinin kuruluşundan yok oluşuna uzanan tarihi anlatılıyor. Bu arada Cezayir’in kurtuluş mücadelesi, yayıncılık sorunları, şairler ve yazarlar, uluslararası ilişkiler ve çeşitli insanlık hikâyeleri ele alınıyor.

Kitabın çeşitli dillerde yayınlanan kapak fotoğrafları:












2)   Cebimdeki Taşlar: (ِحِجَارَةٌ فِي جَيْبِي) (2015)  (des pierres dans ma poche) (Steine in meiner hand)  

Başkent Cezayir ile Paris arasında, iki farklı kültürün ortasında ait olduğu yeri bulmaya çabalayan genç bir kadının hüzün ve mizahla harmanlanmış öyküsünü anlatıyor.

Yazarın bu kitabı hakkında tez yazılmış.


SMAHI, Salima, « Des pierres dans ma poche » de Kaouther Adimi entre autobiographie et autofiction: étude des genres entre fiction et réalité, mémoire de Matser, Université de Ain T'émouchent, 2016 / 2017.

Kitabın Fransızca, Almanca ve Türkçe yayınlanan kapak fotoğrafları:






3)   صِغَارُ دِيسَمْبِر : (Les petits de décembre) (Aralık mahallesi gençleri)

Konusu 2016’da yaşanan gerçek bir olaydan alınmış. Bir grup gencin top oynadıkları sahayı istila etmek isteyen generallere karşı verdiği mücadeleden bahsediyor.

Kitabın Fransızca 2 farklı kapak tasarımı:




4)   Des ballerines de papicha  دِي بَالرِين دُو بَابِيشَا(2010) 1)   (Flörtöz kızın babetleri) (Le ballerina di Papicha: italyanca )

Roman, Cezayir’in popüler bir bölgesinde yaşayan mütevazı bir aileyi konu alır. Aile, anne, evin oğlu Adil, iki kız kardeşi Yasmine ve Sarah, Sarah'ın kocası Hamza ve kızları Mouna’dan oluşur. Komşuları ise 12 yaşındaki bir çocuk olan Tarık, Hacı Yusuf ve Kamil’dir.  Aile Hamza’nın delirmesiyle sarsılır.  

6 aile bireyi ve 3 komşu toplam 9 kişinin iç seslerinden bahseden roman, adını Mouna’nın babet ayakkabılarından alır.






Arapça adı همس المَلَائِكَة  (2007) “Meleklerin fısıltısı” olan bu eser  Fransa’da (L’Envers des autres) adıyla, Cezayir’de (Des ballerines de papicha) adı altında yayınlandı.

Yazarın bu kitabı hakkında Cezayir University Mohamed BoudıafM’sıla’da  tez yazılmış.


1. tez: BOUSSENDEL, Ahlam, Isolement: causes et aboutissements étude comparative des incipits romanesque de Kaouther ADIMI: Des ballerines de Papicha et Des pierres dans ma poche, mémoire de Master, Université de M'sila, 2017 / 2018.


     2. Tez: Des voix et des histoires dans Des ballerines de papicha de Kaouther ADIMI










Yazarın romanlarından “Zenginliklerimiz” ve “Cebimdeki taşlar” Türkiye’de Delidolu yayınevi tarafından yayınlandı.




         Hayatı hakkında bilgi:

Zenginliklerimiz (Our riches) adlı kitabın yorumu:

Kitaptan alıntılar:

Cebimdeki taşlar adlı kitabın yorumu:



Aralık mahallesi gençleri adlı kitabı:




Renaudot des lycéens ödülü:


Kitapları satın almak için link:




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder