23 Mayıs 2020 Cumartesi

KAPSARC










كابسارك    KAPSARC 
(King  Abdullah Petroleum Studies and research center)
(Kral Abdullah Petrol Çalışmaları ve Araştırma Merkezi)
ifadesinin baş harflerinden oluşturulan bir kısaltmadır.

Geçen yıl KAPSARC,  petrol piyasaları, karbon emisyonları ve yenilenebilir enerji gibi önemli konularda İngilizce sekiz adet bölümden oluşan 'Enerji Krallığı' podcast'ini başlattı. (podcast: ses yayını)

https://www.kapsarc.org/kingdom-of-energy/  (İngilizce podcast’ler)

Şimdi de arapça podcast yayınlamış.  Bu yayınları aşağıdaki linkten dinleyebilirsiniz. Özellikle arapça yds sınavına hazırlananlar için (sürdürülebilirlik, sürdürülebilir tarım, karbon salınımı) gibi
güncel terimleri içeriyor.

https://soundcloud.com/kapsarc/co2     (arapça- karbon salınımı)

https://soundcloud.com/kapsarc/6lrxe9xg1oag    (arapça- sürdürebilir tarım)



Karbondioksit salınımı

İnbias sani oksid el-karbon

اِنْبِعَاث ثَانِي أُكْسِيد  اَلْكَرْبُون

Sürdürülebilir tarım sektörü

Kitâğ zirâa mustedâm

قطاع زراعة مستدام


KAPSARC hakkında bilgi verecek olursam, KAPSARC kar amacı gütmeyen bir küresel merkez. Araştırma çalışmaları, analizler, yorumlar, veri analizleri, hakemli makaleler ve podcast'ler üretiyor. Küresel enerji sektörünü geliştirmek, gelecekte yaşanacak enerji problemleriyle yüzleşmek ve enerji kaynaklarının çeşitlendirilmesi, ekonomik büyüme ve Arabistan’ın 2030 hedeflerinin gerçekleştirilmesi hususunda karar verici mercileri desteklemek gibi amaçları var.


Merkez, Suudi Arabistan'ın başkenti Riyad'da. Yapı projesi, 2017 yılında tamamlanmış. Kampüs 70.000 metrekarelik bir alana yayılıyor. Meşhur mimar Zaha Hadid tarafından tasarlanan proje ilk olarak 2014 yılında açılmış. KAPSARC binası, yaşayan organik bir hücre gibi gelişen ve çoğalan modüler bir bal peteği oluşumuna benziyor. Bina, değişik mimari özelliklere sahip.

Altıgen prizmatik petek şekilleri ile beş bina birbirine bağlanıyor. Bir enerji bilgisayar merkezi; bir enerji bilgi merkezi; araştırma kütüphanesi, sergi salonu ve 300 kişilik oditoryumu olan bir konferans merkezi ve mescit.
Binanın kristale benzeyen tasarımı, güneş ışığını yumuşatıp, Riyad’ın sıcağından binayı koruyor. Bölgede esen kuzey rüzgarını yakalayıp soğutmaya yarayan (wind-catchers) (rüzgar tutucular) çatıya eklenmiş. Bina yerden alanın batısına ve kuzeyine doğru yükseliyor. Bu şekilde hava akımının avluya girişi sağlanmış.

Binayı tanıtan bir video da var. Videoyu Alman fotoğrafçı Hans Georg Esch filme aldı.



Proje bilgileri:
ZHA proje direktörü: Lars Teichmann, Charles Walker
ZHA tasarım direktörü: Daewha Kang
Mimar: Zaha Hadid Mimarlar (ZHA)
Mimari tasarım: Zaha Hadid, Patrik Schumacher







Hiç yorum yok:

Yorum Gönder