25 Mayıs 2020 Pazartesi

Counting Tiles







Counting tiles 2018 yılı yapımı belgesel bir film. Yönetmeni Lübnanlı  Cynthia Choucair (سينتيا شقير). Yönetmenin kendisi de 2 yaşında iken savaş nedeniyle Lübnan’dan Yunanistan’a kaçmış.


Foto: Yönetmen Cynthia'nın kendisi


Kız kardeşi “Sınır tanımayan palyaçolar” isimli bir sivil toplum kuruluşunda gönüllüdür. Bu gönüllüler, Suriye ve başka ülkelerden kaçan göçmen teknelerini deniz kıyısında karşılayarak, onların bu göç ve yol travmalarını atlatmalarını, karaya ayak bastıklarında bir güler yüz görmelerini amaçlamaktadırlar. Karşılığında bir teşekkür veya minnettarlık bile beklemediklerini ifade ederler.

Cynthia da kardeşi sayesinde onlara dahil olur ve olanları filme almak ister. Ama her yerde olduğu gibi bürokratik engeller karşılarına çıkar. Yunan ve BM kurallarına göre yaptıkları iş kanunsuzdur suç sayılmaktadır. İzin de alamazlar.  Sahilde terk edilmiş göç tekneleri, yığın yığın can yelekleri görürler ama göçmen kampına girmeleri, onlarla iletişim kurmaları yasaktır.

Savaş ve göç üzerine insanı düşündüren bir belgesel. Filmde İngilizce ve Fransızca altyazı mevcut. Filmde kah  İngilizce,  kah Fransızca kah Lübnan lehçesi arapça duyuyoruz.

3 Haziran 2020’ye dek aşağıdaki linkten izleyebilirsiniz.


“Sınır tanımayan palyaçolar”ın 15 farklı ülkede şubesi varmış. 2017’de Hatay’daki mülteci çocukları için ülkemize gelmişler. İngilizce adları: clowns without borders

Oluşum 1993’de, Barselona’daki çocukların, ünlü palyaço Tortell Poltrona’yı Hırvatistan’daki mülteci kampına yollamak için para toplamalarıyla başlamış. Çocuklar bu fikri (gülmeyi özledik) diyen, kamptaki mektup arkadaşlarından ilham alarak hayata geçirmişler.


Foto: Tortell Poltrona



Sınır tanımayan palyaçolar (Ana sayfaları):


Tortell Poltrona ile yapılan röportaj:


Konu ile ilgili Türkçe bilgiler:






Sınır tanımayan palyaçolar

Muherricun bila hudud

مُهَرِّجُونَ بِلَا حُدُود




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder