15 Şubat 2016 Pazartesi

Medine-i Münevvere Kuran Sergisi: 1



28.1.2016 günü Medine-i Münevvere’deki “Kuran Sergisi”ni gezdim. (The Holy Quran Exhibition : مَعْرِضُ الْقُرْآنِ الْكَرِيمِ)  


Çoğumuz padişahların çok yönlü insanlar olduğundan habersiziz. Bu sergide padişahlarımızın ve bazı Osmanlı hattatlarının eserleriyle karşılaşmak bizi şaşırttı.

Sergi, Mescid-i Nebevi’nin hemen yanında, mescidin kıble tarafına düşen bir binada açılmış.

Sergi binası:




Girişte bizi Kabe’nin örtüsünden devasa bir parça karşıladı:



Sultan 2. Abdülhamid zamanında, 1883’te Hattat Abdullah Zühdi’nin hattıyla yazılan yazılar siyah ipek üzerine altın kaplamalı gümüş iplerle işlenmiş. Suriyeli bu hattat Mescid-i Nebevi’nin duvarlarını Kuran ayetleriyle süslediği için Mescid-i Nebevi’nin hattatı olarak adlandırılmış. Ayrıca Kabe örtülerinin yazılarını da yazmış. Bundan dolayı “iki kutsal caminin hattatı” olarak da anılmış. Sülüs hattını kullanmış.


Sergideki odaların yerleşim planı:


Aşağıdaki hat, (Allahu veliyyu’t-tevfîk) saf altınla sülüs celi hattıyla Sultan 2. Mahmut tarafından yazılmış. Kendisi Hattat Mustafa Râkım’ın öğrencisi olmuş ve Sultan, Kuran’ın elyazısıyla 2 nüshasını yazmış.


 Salondan bir görünüm:


Hattat Gulam Muhyidddin tarafından 1825 yılında nesh hattıyla yazılmış devasa boyuttaki Kuran’ın kenarlarında nestalik hattıyla haşiyeler var. Ebatları (1.43 * 80) ve ağırlığı 154 kilo.







Endelüsi hattıyla yazılmış çok eski bir Kuran ceylan derisine yazılmış. (Araf suresinin başından Kehf suresinin sonuna dek) Hattatın adı ve yazım tarihi belli değil:




Aşağıdaki mushaf, nesih hattıyla Derviş Muhammed ibn Mustafa Deddeh ibn Hamdullah el-Emasi tarafından 1553’te yani 477 yıl önce yazılmış. (درويش محمد ين مصطفى دده بن حمد الله الأماسي ) Ebatları : 33*22 cm



Hafız Osman tarafından yazılan Kuran:




Nesih ve sülüs hattıyla Ebu Sa’d Muhammed bin İsmail bin Muhammed el-Hattat tarafından 1154 yılında yazılmış Kuran. Ebat: 32*27 cm :





Muhakkak ve nesih hattıyla yazılmış Kuran: her sayfanın ilk ve son satırı el-muhakkah hattıyla altınla yazılmış, orta satırlar da gene el-muhakkah hattıyla ama mavi mürekkeple yazılmış. Aradaki hatlar nesih. Hattatı ve tarihi belli değil. Ebat: 32*22 cm :




Aşağıdaki mushaf, nesih hattıyla çok ufak olarak Abdülbaki Can Muhammed tarafından yazılmış: 




Mustafa ibn Zülfikar’ın 1656 yılında nesih hattıyla yazdığı  29*19 cm'lik Kuran:



Bir başka eser:







Hiç yorum yok:

Yorum Gönder