2 Şubat 2015 Pazartesi

ALTİBBİ SAĞLIK SİTESİ



Bugün size Arapça dilinde internette yayın yapan bir sağlık sitesini tanıtmak istiyorum. 

Altibbi isimli bu site, ayda yaklaşık 5 milyon kullanıcıya erişen bir tıbbi bilgi portalı.



Tıp

Tibb

طِبّ

Tıbbi, tıpla alakalı, medikal

Tibbiyy

طِبِّي


İnternette buna benzer pek çok site var ama çoğunluğu İngilizce. Arapça dilinde böyle bir site kurma fikri, sitenin idari ortağı Jalil Allabadi’nin doktor olan babası Abdülaziz’in yazdığı bir tıp sözlüğünden çıkmış. Doktor Abdülaziz Almanya’da görev yapmış. Oradaki doktorların farklı ülkelerde tıp eğitimi almalarından dolayı onlara tıp terimlerinin Arapça karşılıklarını öğretme ihtiyacı doğmuş.

Oğul Allabadi, kuzeniyle beraber 2008’de internet sitesini kurmuş. Babasının tıp sözlüğündeki bilgileri bu siteye yüklemişler. İnternette başka bir sitede bu tarz anlaşılabilir Arapça tıbbi bilgi bulunmadığı için site trafiği hızla yükselmiş. İnternetteki başarılarını mobil alana da taşıyıp 6 tane telefon uygulaması geliştirmişler.


Hamilelik ve doğum hesaplaması yapan telefon uygulaması:


Doktor - hasta iletişimini sağlayan telefon uygulaması:


Tıbbi teşhis için telefon uygulaması:



Sitede 3000 aktif doktor var. Bu doktorların yüzde 70’i Ürdün ve Suudi Arabistan’da yaşıyor. Site kullanıcıları onlara soru sorabiliyorlar.

Geçen 2 yılda 175.000’in üzerinde soru cevaplandırmışlar. Bu siteye üye olan doktorlar aynı zamanda ciddi sayıda yeni hasta kazanıyor. Siteye üye olmak isteyen doktorlar bir süre beklemek zorunda bile kalabiliyor. Çünkü site yönetimi doktorların kalite kontrolünü yapıyor. Uygun bulursa siteye üye yapıyor.

Ayrıca sitede, eczacılardan oluşan bir ekip de, cevapların güvenilirliğini denetliyor.

Şu anda sitede 75.000’den fazla arapça tıbbi terim var.

Sitenin adresi: http://www.altibbi.com/

İlaç ansiklopedisi:

Soru cevap bölümü:









Hiç yorum yok:

Yorum Gönder