1 Ağustos 2024 Perşembe

Arapça deyimler sözlüğü

 


Lübnanlı tasarımcı Samar Maakaroun ve Skatepal (kaykay grubu)  topluluğunun üyeleri ve Filistin diasporasıyla yapılan anketlerden elde edilen verilerle, bazı  Arapça ifadeler ve deyimler bir araya getirilmiş.

Kaykayı temsilen de kitabın adı  el-hareketu bereketun (hareket berekettir) konulmuş.

Kitapta İngilizce ve Arapça olarak yer alan deyimler genellikle sırasıyla soldan sağa ve sağdan sola okunuyor. Kitabın yarısını her bir dile ayırmak yerine, Maakaroun, aynı sayfada hem Arapça hem de İngilizceyi öne çıkarmış Kitapta kaykayla ilgili fotoğraflara ve tipografik ögelere yer verilmiş.

Kitap projesi 2022'de başladı ancak İsrail'in Filistin'e karşı başlattığı ve yaklaşık 40.000 Filistinlinin ölümüne ve insani bir krize yol açan savaştan bu yana yeni bir anlam kazandı. Maakaroun, "Örneğin, 'biz hayattayız' gibi kelimeler daha da güçlendirilmiş ve daha da güçlü hissediliyor" diyor. “7 Ekim olaylarının ardından, bunu yayınlamanın anlamlı olup olmayacağını bir grup olarak tartıştık. Böylesi bir yıkım ölçeğinde bir kitap ne yapabilir? Bu yüzden projeyi birkaç ay askıya aldık, belki de safça, durumun sona ermesini umarak.”

Yine de sonunda yayınlamaya karar verdiler

Satış linki:

https://www.skatepal.co.uk/shop/p/haraka-baraka

Kitap satışı gelirinin tamamı Filistin'deki gençlerin kaykay sporuna destek olmak için kullanılacak.